Nauryz - A napéjegyenlőség ünnepe, Kazahsztán nemzeti ünnepe - 2019. március 22.

Az ókori Farsi-i Nauryz-t "Új Napnak" fordítják, jelentése, egy új év kezdete. Ezen a napon elköszönünk a téltől, köszöntjük a tavaszt, életre kel a természet, a táj egyre zöldebb lesz. Ezen a napon a föld és a rajta élő összes élőlény felszabadul a tél hideg öleléséből. Az ország ünnepi hangulatba borul, mindenki e barátságos keleti ünneppel fejezi ki jókívánságát! Az a mondás járja, hogy felejtsük el a múlt sérelmeit, hagyjuk őket a téllel magunk mögött, legyünk barátok. Idősek áldásával gratulálnak egymásnak, mert azok a kívánságok, amelyeket ezen a napon mondunk, minden bizonnyal valóra válnak. Kívánjuk, hogy Nauryz-ünnepe hozza meg Neked is a jólétet 2019-re!

Forrás


Kazahsztán Kizilorda Kamarazenekari koncert - 2019. február 27.

2019. február 25-én került megrendezésre Kazahsztán Kizilorda Kamarazenekarának koncertje "A TÖRÖK VILÁG DALLAMAI" címmel. Az esemény a Yunus Emre Intézet szervezése alatt zajlott. Yunus Emre Alapítvány tevékenységeinek célja, Törökország kiemelkedő és gazdag kultúrájának nemzetközi szinten történő bemutatása.
Az eseményt megelőző este, Horváth László tiszteletbeli kazah konzul vacsorát adott, a koncert szervezői, fellépői és a díszvendégei részére a Széchenyi Kertvendéglőben. A vacsorán többek között részt vett Nurbakh Rustemov, Kazahsztán nagykövete, Dr. Vilayat M. Guliyev, Azerbajdzsán nagykövete, Ahmet Akif Oktay, Törökország nagykövete, az Alapítvány elnöke, munkatársai, és a Kamarazenekar tagjai.
Horváth László emléktálat kapott Mr. Yerzhan Abdrakhmanov úrtól, a Kamara kreatív csapatának vezetőjétől. Ezzel a jelképpel kívánta kifejezni, mennyire becsüli Horváth úr erőfeszítéseit a két ország közötti gazdasági, kereskedelmi és nem utolsó sorban kulturális kapcsolatainak építését tekintve.
Ezt követően, a vacsoráért köszönetet mondva, az Együttes eljátszott néhány dalt a vendégeknek.


Fénykép


Európa közepéről, Magyarországról - 2015. júnlius 07.

Kevesebb, mint egy évvel ezelőtt, Kazahsztánban, - a magyar és a kazah kormány hosszadalmas, de sikeres tárgyalásainak eredményeként - eredményeképpen megalapították a L.A.C. Kazahsztán Magyar Kereskedőházat. Ezzel egy olyan európai vállalatot hoztak létre, amely világszínvonalú innovációs ötleteket képes hozni a kazah mezőgazdasági szektorba. A vállalatról és terveikről a vállalat képviselőjével, Makenov Talappal beszélgettünk.

Tovább>>>


Főszerepet játszik az L.A.C Holding a kazah-magyar gazdasági kapcsolatokban - 2015. júnlius 07.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Kazahsztánban részt vett Magyarország harmadik kereskedőházának megnyitásán, valamint többek között két kazah-magyar vegyesvállalat létrejöttének szentesítésén. Minden esetben magyar részről a főszerep az L.A.C. Holdingé és tulajdonosáé, Horváth László tiszteletbeli kazah konzulé.

Tovább>>>


LEKERÜLT A FEKETE LEPEL A KAZAH KONZULÁTUS TÁBLÁJÁRÓL KARCAGON - 2014. június 19.

Karcagon 1998-ban nyílt meg a Kazah Köztársaság Konzulátusa.
Horváth László, tiszteletbeli kazah konzul nyolc évig tartó megbízatása alatt elévülhetetlen érdemeket szerzett a két ország közti kulturális és gazdasági kapcsolatok feltámasztásában és szorosabbra fűzésében, amelyek elismeréseképpen 2011-ben Rashid Ibrayev Turarovich, a Kazah Köztársaság budapesti nagykövete kitüntetésben részesítette az ország alkotmányának és függetlenségének 20. évfordulóján.
2006-ban általános értetlenség fogadta, hogy a hivatalba lépő új kormány nem tart igényt a konzul és a konzulátus munkájára.
A karcagi konzulátus felfüggesztette működését, tábláját 2006 óta szimbolikus fekete lepel takarja, az egykori tiszteletbeli konzul pedig a Kunok Nagyköveteként folytatta 1998-ban megkezdett munkáját.
Az elkövetkezendő években a Kazah Köztársaság határozottan kiállt a két ország kapcsolataiért komoly erőfeszítéseket tevő egykori tiszteletbeli konzulja mellett.
Kazahsztán budapesti nagykövetsége nem kívánt ugyan állást foglalni az ügyben, mondván ez magyar belügy, annyit azonban kijelentettek, hogy a konzulátuson végzett munkával messzemenőkig elégedettek voltak.
A 2010-es kormányváltást követően elhárultak az akadályok, és a tavalyi év során Horváth Lászlót ismételten felkérték korábbi pozíciójának betöltésére.
A konzulátus így folytathatja a megkezdett munkát, hogy a dinamikusan fejlődő Kazah Köztársasággal minél szorosabb gazdasági és kulturális stratégiát alakíthasson ki mind Magyarország, mind a vidéki közösség.
A tiszteletbeli kazah konzul szeptember 8-án, a Kunok II. Világtalálkozójának megnyitó rendezvényén vette át megbízólevelét a Kazah Köztársaság nagykövetétől.


Kun, kipcsak rokoni kapcsolat - 2014. június 19.

Két ország kapcsolatának kezdete

Elsők között ismerte el Magyarország a Kazah Köztársaságot, a FÁK tagországok függetlenségének elismeréséről hozott 1991. december 26-i kormány-nyilatkozat alapján. A diplomáciai kapcsolatok felvételére 1992. április 2-án kölcsönös jegyzékváltás útján került sor. Kazahsztán - közös történelmi, kulturális, nyelvi gyökereink okán is - Közép-Ázsiában az egyik legfontosabb kereskedelmi-gazdasági, politikai, kulturális, oktatási, tudományos partnerünk lett. A Magyar-Kazah Kormányközi Gazdasági Bizottság elnöke 2010 szeptemberében Varga Mihály államtitkár.

Továbbk>>>