"Én a Kipcsák" - www.demokrata.hu

A kipcsak név említésére és arra, hogy Orbán Viktor szóba hozta a kunok nemzeti, tudati különállását, valamint a kurultáj nevű törzsi gyűlésre célzott, azonkívül megemlítette, hogy sok magyarban van kipcsak (értsd: kun) vér, és hogy Nazarbajev elnök úr a hazai kunság jelképes vezetője, valóban elszabadult a pokol. Nem pusztán arról van szó, hogy a magyar társadalom kunokat nem látott része hisztérikus görcsökben tört ki, de mindazok, akik egynemű masszának látják Magyarországot, és egységes nyugati etikett szerint igazgatnák, sikítófrászt kaptak a hírre, hogy a magyarságnak keleti kapcsolódásai is vannak.

Tovább olvasom>>>


"Múltidéző téli kun disznóvágás és ősmagyar állatokból álló gazdasági udvar Bácsfeketehegyen" - www.ertektar.rs

Bácsfeketehegy település 1785-ös Kunhegyesről érkező kun származású magyar református családokkal történő újjátelepülését követően újból élet fakad a török pusztítást követő több évszázados pusztaságon. A múlt század közepéig egy kimondottan mezőgazdasági jellegű település volt Bácsfeketehegy, ahol a mezőgazdasággal és állattartással járó szokások teljesen természetesek voltak. Jellemző volt a hagyományosan, családok összefogásán alapuló téli disznótor és szinte minden családnak saját jószágokból álló gazdasági udvara volt.

Tovább olvasom>>>


"Átadták a Kunszövetség által meghirdetett pályázat díjait" - www.szoljon.hu - 2019.10.08.

Kunszövetség elnöksége pályázatot hirdetett általános és középiskolás diákok számára az 1279-ben, 740 évvel ezelőtt, a tétényi országgyűlésen elfogadott kun törvényekre emlékezve.
A pályázat célja a Kunság betelepítése utáni élet, a kun népesség történetében alapvető jelentőségű törvények megismerése és azok továbbélésének bemutatása a mai kunsági diákok szemével. A beérkezett munkákat szakmai zsűri értékelte, a díjátadás pedig szombaton volt Karcagon, ahol F. Kovács Sándor, a Kunszövetség elnöke köszöntötte a pályázókat, felkészítő tanáraikat és a segítő szülőket és adta át a díjakat.

Tovább olvasom>>>


"Koszorúzás a redemptiós emlékműnél" - www.infokarcag.hu - 2019.05.22.

Kovács Sándor a Kunszövetség elnöke, országgyűlési képviselő úr a karcagi városvezetéssel helyezett el koszorút a karcagi Redemptios emlékműnél.
A redemptio vagyis megváltás szóval jelölik a magyar történelemben a jászkun kerület önmegváltását, amelynek során 1745-ben pénzért visszaszerezték a török háborúk után 1702-ben elvesztett korábbi kiváltságaikat. A múlt heti adásunkban már megemlékeztünk az ünnepségről. Az emlékműnél Kovács Sándor országgyűlési képviselő, Dobos László polgármester, Kovács Szilvia, Gyurcsek János alpolgármester tisztelgett elődeink előtt.

Teljes cikk>>>


"Kováts Mihály Emléknap" - www.szoljon.hu - 2019.05.13.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy az amerikai függetlenségi háborúban a legmagasabb rangot betöltő magyar katonatiszt hősiesen szolgálta a szabadság eszméjét, hű maradt hitvallásához, vállalt kötelezettségéhez, mindhalálig harcolt a szabadság és a függetlenség eszméjéért. Két nemzet hősére, az 1779. május 11-én a charlestowni csatában hősi halált halt Kováts Mihály huszárezredesre emlékeztek szülővárosában, Karcagon.


Tovább olvasom>>>


Messzire vitt a kun íj - Messzire vitték a kun íjat - www.szoljon.hu - 2019.05.13.

Ahogyan arról már többször hírt adtunk az 1278-as morvamezei csata helyszínén tavaly emléktáblát avattak, amely megörökítette az ott harcoló magyar, kun harcosok emlékét is. A tábla elhelyezésében, felállításában közreműködött és rengeteg feladatot vállalt Szegletes László is, a honvéd Kuruc vitézek Nyugállományú egyesület elnöke, akinek tragikus halálhíréről a napokban értesülhettünk.

Tovább olvasom>>>


"Harci bemutatóval zárult a Kunszövetség közgyűlése" - www.szoljon.hu - 2019.05.13.

Kiskun és nagykun hagyományőrzők és tagok részvételével elmúlt vasárnap tartotta közgyűlését a Lovagi udvarban a Kunszövetség.
Kovács Sándor, a Kunszövetség elnöke, országgyűlési képviselő beszámolójában elhangzott: az egyesület hagyományőrző és értékteremtő munkája évről évre egyre meghatározóbb szerepet tölt be hazánk kulturális életében amellett, hogy biztosítja a nagykunok megmaradását a Kárpát-medencében. A Kunszövetség által támogatott, védnökséget vállalt tavalyi események közül kiemelte a szeptemberi IV. Kunok Világtalálkozóját, a karcagi Birkafőző Fesztivált, a Kováts Mihály-emléknapokat, a redemptiós megemlékezéseket, a kunszentmiklósi, kunszentmártoni, túrkevei és vasi hagyományőrző fesztiválokat és a húszéves tiszteletbeli kazah konzulátus ünnepét.

Tovább olvasom>>>


"Hagyományőrzőket is díjaztak a redemptio évfordulóján" - www.szoljon.hu - 2019.05.13.

Műveltségi vetélkedővel, jurtabemutatóval, történelmi előadásokkal, gálaműsorral emlékeztek a jászkun redemptio 274. évfordulójára Jászberényben. A hétfői, központi díszünnepségen immár hatodik alkalommal adták át a Jászkunság Hagyományőrzéséért díjakat.

Tovább olvasom>>>


"A Jászkun redemptio ünnepe" - www.infokarcag.hu - 2019.05.09.

Kiállítással, ünnepi hangversennyel emlékeztek meg Karcagon a kunok betelepedésének 780. évfordulójáról a Jászkun redemptio ünnepén. Az emléknapon beiktatták az új jászkun főkapitányt is.

LINK>>>


"Kunszövetség közgyűlése" - www.infokarcag.hu - 2019.05.09.Május 5-én tartotta éves közgyűlését a Lovagi udvarban a Kunszövetség. A napirendi pontok között a kiskun és nagykun hagyományőrző tagok elfogadták a 2018. évi működésről és a gazdálkodásról szóló beszámolót, valamint az ez évi terveket, amelyek között több fesztivál, támogatás is szerepel.
Mint Kovács Sándor, a Kunszövetség elnöke, országgyűlési képviselő beszámolójában elhangzott, az egyesület hagyományőrző és értékteremtő munkája évről évre egyre határozottabb szerepet tölt be hazánk kulturális életében amellett, hogy biztosítja a nagykunok megmaradását a Kárpát-medencében.

LINK>>>


Összefoglaló tudósítás


"Kunszobrot avattak az emléknapon" - www.szoljon.hu - 2018.11.14.

Február 7-én délután Mándoky Kongur Istvánra emlékeztek tudóstársai, barátai, egykori iskolatársai a Múzeumparki szobránál. Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrász és Bene Sándor emeritus nagykunkapitányok díszsorfala mellett Péter Dániel, a Szentannai Középiskola tanára idézte fel a Karcagon, 1944. február 10-én született turkológus életét, aki 48 évesen hunyt el Kazahsztánban. Ezt követően a jelenlévők koszorúkat helyeztek el a 75 éves tudós emlékére rendezett emléknap első napján.

LINK>>>
Tudósítás>>>


"Kunszobrot avattak az emléknapon" - www.szoljon.hu - 2018.11.14.

Az önkormányzat és a Honismereti Egyesület szervezésében Kun emléknap volt péntek délután Kunmadarason. Ennek keretében Kunmadaras határában felavatták fel Györfi Sándor Kossuth-díjas karcagi szobrászművész alkotását a Kunszobrot, mely jelzi, hogy a településen kunok laknak.

LINK>>>


"IV. Kun Világtalálkozó - Karcag" - www.infokarcag.hu - 2018.09.25.

A Nagykunság fővárosában, Karcagon találkoztak a kunok a Kun hagyományok napján. A IV. Kun Világtalálkozó keretében megszervezett rendezvényen a hagyományőrzés és a lovassportok kapták a főszerepet.

LINK>>>


"20 éves a karcagi Kazah Konzulátus" - www.infokarcag.hu - 2018.09.25.

A IV. Kunok Világtalálkozója keretében a 20 éve megnyitott Tiszteletbeli Kazah Konzulátust ünnepelték Karcagon.

LINK>>>


"Tanácskoztak a kis és a nagykunok " - www.infokarcag.hu - 2018.05.14.

Vasárnap tartotta éves közgyűlését a Lovagi udvarban a Kunszövetség. A napirendi pontok között a kiskun és nagykun hagyományőrző tagok elfogadták a 2017. évi működésről és a gazdálkodásról szóló beszámolót, valamint az ez évi terveket, amelyek között több fesztivál, támogatás is szerepel.

LINK>>>
CIKK>>>


"Kunszövetség - Közgyűlés " - www.infokarcag.hu - 2018.05.14.

A napirendek után dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, országgyűlési képviselő, a Kunszövetség tiszteletbeli elnöke és Kovács Sándor elnök ajándékkal köszöntötte azokat a tagokat..

LINK>>>


"Több mint kétszáz versenyző érkezett a karcagi viadalra" www.szoljon.hu - 2018.05.14.

A Kötöny Népe Karcagi Íjászkör rendezte meg V. Kötöny Népe Nagykun Hagyományőrző Íjásztalálkozót és Viadalt.Erre kétszáztíz versenyző érkezett Szolnoktól Szegeden, Gyulán és Miskolcon át Nagyváradig.
Az erdei futópályán a megnyitóra felsorakozott íjászokat a kürtszó után Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke, a Kunszövetség elnöke, országgyűlési képviselő köszöntötte, majd átadta a Kunszövetség díját, egy ezüst nyílvesszőt.

LINK>>>


"JÁSZKUN EMLÉKÜLÉS TÚREVÉN " www.jnszm.hu - 2017.05.08.

A Nemzeti Jászkun Emléknaphoz kapcsolódóan immár negyedik alkalommal rendezte meg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat a Jászkun Emlékülést. Az idei esemény helyszíne Túrkeve volt. A program a Kun Emlékhelynél koszorúzással és Vida Tamás polgármester köszöntőjével kezdődött, majd a Szolnoki Légierő,a jász és nagykun kapitányok, valamint a jászkun főkapitány vezetésével zenés vonulással folytatódott a Városházára. Itt Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke és Borbás Ferenc, regnáló Jászkun főkapitány mondott ünnepi beszédet, illetve felolvasták Dr.Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter úr, a Kunszövetség tiszteletbeli elnöke köszöntőjét.

LINK>>>


"Újraálmodott csipkecsodák Kunmadarason" www.alfoldhir.hu - 2016.11.03.

Már a 4. generáció készíti a kunmadarasi dédnagymama 1938-ban tervezett vertcsipke-mintáit. György Gergelyné egykori Nagykunsági Csipketelepe számos csipkeverő asszonynak adott munkát.

LINK>>>
CIKK>>>


"Újraálmodott vert csipkecsodák" www.infokarcag.hu - 2016.11.03.

Október 26-án a Déryné Kulturális Központban Erdei T. Lilla múzeulógus, etnográfus, nyitotta meg a Nagykunsági vert csipke kiállítást, melyen az Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola tanárai rövid hangversennyel elvarázsolták a csipkecsodák kedvelőit!

LINK>>>
CIKK>>>


"Mindig tudtam, hogy gazdálkodó leszek" www.haon.hu - 2016.10.26.

Tiszacsege – Bár már gimnazistaként felhívta magára a figyelmet, hiszen két keleti nyelvet is megtanult, egyikből pedig érettségit is tett, ismertebbé mégis az utóbbi években vált. A 2010-től Hortobágyon elkezdődött folyamatok, személycserék mögött a különböző ügyek elszenvedői valamennyien rá mutogattak, mint aki a háttérből irányítja a dolgokat. Jóllehet dr. Kun Péter az egyik legfelkészültebb Kelet-kutató hazánkban, neve – ha egyáltalán megnevezték – inkább negatív előjelet kapott a híradásokban. A földpályázatok kapcsán is azt beszélték, hogy lényegében rajta múlik, ki kap földet, és ki nem. Bizonyítékot persze senki nem tudott felmutatni, mint ahogyan egyéb esetekben sem, pedig ellenzéki politikusok is próbáltak rajta fogást találni – sikertelenül. Ki valójában Kun Péter? Erről beszélgettünk vele.

LINK>>>
CIKK>>>


Jászkun Redemptio Emlékharang www.infokarcag.hu - 2016.05.09.

Az Országgyűlés 2014-ben május 6-át Jászkun Emléknappá nyilvánította. A karcagi Millenniumi Emlékparkban május 6-án avatták fel a Jászkun Redemptio Emlékharangját, Györfi Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész, érdemes művész alkotását.

LINK>>>


Önmegváltásukat ünnepelték www.szoljon.hu - 2016.05.09.

Félmillió rajnai aranyforint volt az ára 1745-ben, nem csoda, hogy minden évben büszkén ünneplik a redemptiót, azaz az önmegváltást a jászok és a kunok. Az országgyűlés 2014-ben jászkun emléknappá nyilvánította május 6-át – idén is több helyszínen ünnepeltek a jászkunok szerte megyénkben.

LINK>>>


Kunbabát avattak és a redeptiora emlékeztek Kunszentmiklóson - www.baon.hu - 2016.05.08.>

Testvérvárosi találkozót és Redemptio ünnepet tartottak szombaton a kunszentmiklósiak.
Székelykeve delegációját látta vendégül a város, bemutatva a település értékeit, hagyományait. A vajdasági (Szerbia) vendégek is bemutatkoztak, egyebek mellet Székelykeve Hagyományőrző Kórusa is fellépett a Városháza előtti téren, múlt pénteken.

LINK>>>
Cikk>>>
Galéria>>>


III. MEGYEI JÁSZKUN EMLÉKÜLÉS www.jnszm.hu - 2016.05.06.

Jász-Nagykun-Szolnok megye számos településén zajlottak megemlékezések az 1745. május 6-ai események, a jászkunok önmegváltakozásának napján. A megyei önkormányzat 2014-ben rendezte meg először a Jászkun Emlékülést Szolnokon. Tavaly Jászberény, idén pedig Kisújszállás adott otthont a rendezvénynek a helyi önkormányzatok társszervezésével. Az emelkedett hangulatú ünnepséget a kapitányok és a történelmi zászlók bevonulása nyitotta meg.

LINK>>>
Cikk>>>


Kunszövetség taggyűlése www.karcagtv.hu - 2016.02.15.

A karcagi Városházán tartotta február 13-án (szombaton) a Kunszövetség ez évi közgyűlését,amelyen a szövetség vezetői, tagjai mellett az érintett önkormányzatok, hagyományőrző kis- és nagykunsági csoportok tagjai vettek részt.

Részletek>>>
LINK>>>


Kunszövetség taggyűlése www.karcagtv.hu - 2015.

A karcagi Városházán tartotta taggyűlést a Kunszövetség, melynek elnöke Kovács Sándor,a JNSZ Megyei Közgyűlés elnöke.

Részletek>>>


Beavatták a nagykunkapitányt (http://berenycafe.hu/) - 2015. május 21.

A túrkevei XVII. Kevi Juhászfesztivál kiemelt ünnepi eseménye volt szombaton a nagykun kapitány választási ceremónia, melyet jelenlétével megtisztelt dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, a Kunszövetség tiszteletbeli elnöke, valamint Kovács Sándor, a Megyei Közgyűlés elnöke, a Kunszövetség elnöke is.

Részletek>>>


Az államtitkár kapta a birka fejét -Túrkeveiek és karcagiak főzték (vaol.hu) - 2015. március 29.

A sátorban gomolyasajtot gyúrtak, forgott az illatos gyros, nagy bográcsokban rotyogott a birkapörkölt – minden várt erős faggyús szaghatás nélkül, tehát profin készítették –, mellette a győrváriak szervezésében élő gyapjas állatok az simogathattak és etethettek szénával a gyerekek. A tér egy másik részén különféle sajtokat, pálinkákat kínáltak.

Link>>>


Hiánypótló film a kunokról (http://gondola.hu/) - 2015. február 16.

Aki kicsit foglalkozik a történelmünkkel, az tudja, hogy IV. Béla a 13. században telepítette Magyarországra a kunokat. Egy átlagos magyar tudása talán ennyiben ki is merül erről a népcsoportról. Honnan jöttek a kunok, vannak-e ma is fellelhető gyökereik? Mit adtak a történelmünkhöz és vándorlásaik során a világ kulturális örökségéhez? Mindezeket megtudhatjuk a „Keletről jött emberek-Kunok” című ismeretterjesztő filmből.

Részletek>>>


A „konok kunokról” készül ismeretterjesztő film (mediatanacs.blog.hu) - 2014. május

Aki kicsit foglalkozik a történelmünkkel, az tudja, hogy IV. Béla a 13. században telepítette Magyarországon a kunokat. Egy átlagos magyar tudása talán ennyiben ki is merül a népcsoportról. Hogy honnan jöttek a kunok, vannak-e ma is fellelhető gyökereik? Mit adtak a történelmünkhöz és vándorlásaik során a világ kulturális örökségéhez? Megtudhatjuk a Keletről jött emberek című ismeretterjesztő filmből, amely a Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázatának 9 millió forintos támogatásából készült.

Részletek>>>
LINK>>>


Új nagykun kapitányt neveztek ki a Virágh Gedeon emlékünnepségen (http://pannonhirnok.com/)

Horváth László tiszteletbeli kazah konzult tiszteletbeli nagykun kapitánnyá választotta a Nagykun Hagyományőrző Társulás Tanácsa. A beiktatás szeptember 7-én zajlott le a Szentmiklósi Napok Rendezvénysorozat keretében Kunszentmiklóson, ahol a Virágh Gedeon Lovas Emléktúra Huszárjait is ünnepélyes keretek között fogadták. Horváth László az elismerést azzal érdemelte ki, hogy munkája során rengeteget tett azért, hogy képviselje a kunok ügyeit mind külföldön, mind pedig belföldön.

Részletek>>>


Kunkapitánnyá fogadták a kazah elnököt (www.szoljon.hu)

Nurszultan Nazarbajev kazah elnök kétnapos hivatalos látogatáson tartózkodott a hét végén Magyarországon.

Találkozott Szili Katalin házelnökkel, Sólyom László köztársasági elnökkel és Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, a kunok pedig tiszteletbeli kunkapitánnyá fogadták.

A Parlamentben Szili Katalin házelnök fogadta Nurszultan Nazerbajevet, a Kazah Köztársaság elnökét. A találkozó előtt a Kunszövetség képviselői kunkapitánnyá fogadták a kazah elnököt - tudtuk meg Kovács Sándor ügyvivőtől, a megyei közgyűlés alelnökétől. A beiktatáson jelen volt Varga Mihály országgyűlési képviselő, az Interparlementáris Unió kazak-magyar tagozatának elnöke, Horváthy György nagykun főkapitány, Györfi Sándor karcagi kunkapitány, Kun Péter keletkutató, Szépe Ferenc kiskunsági ügyvivő, Horváth Lászkó volt tiszteletbeli kazak konzul, a Kunszövetség nagykövete és dr. Magyar Gábor ügyvivő. - Még a szeptember 15-i kisújszállási kun viadalon határozott arról az ügyvivői testület, hogy a kazak-magyar kapcsolatok erősítése érdekében is, kunkapitánnyá fogadjuk az elnököt. Örülünk annak, hogy lehetőségünk nyílt a Parlementben átadni neki a kapitányi jelképeket, a ruhát, a süveget, a szablyát, az igazoló díszoklevelet, valamint Györfi Sándor kunkapitány, szobrászművész által készített karcagi Kun emlékhelyének kicsinyített bronz mását. Köszöntőjében az elnök úr kiemelte, legközelebbi rokonai a kunok, éppen ezért fontosak az ilyen hagyományápolások is, mint a kunkapitányság a két nép történelmében. Az együttműködésre jó példa, hogy októberben Kazahsztánban, a Kazakok Világszövetsége 15. éves találkozóján a kazakok teljes jogú taggá fogadták a Kunszövetséget. - Ez is igazolja, hogy a kunok hidat képeznek az ásványkincsekben gazdag Kazahsztán és hazánk között - mondta Nazarbajev elnök, aki megígérte, egy későbbi időpontban szívesen ellátogat Karcagra, hiszen a kazahsztáni Mérkével évek óta testvérvárosi együttműködése van a városnak.


Kunok I. Világtalálkozója (www.magyarokszovetsege.hu)

A háromévente megrendezésre kerülő világtalálkozó célja a kun identitástudat és hagyományok megőrzése, annak ápolására és tovább fejlesztésére kifejtett tudományos, oktatási, kulturális és turisztikai célok közös megvalósítása a „Kun Összefogás Konzorcium” tagjainak együttműködésével.
A „Kun Összefogás Konzorcium” a rendezvény előkészítésére és megszervezésére született a Bács-Kiskun Megyei és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzatok, valamint 32 Kiskun, 9 Nagykun önkormányzat, a Bács-Kiskun megyei és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzatok múzeumi szervezetei, a Kunszövetség, a Nagykun Hagyományőrző Társulás, a Kiskun Önkormányzatok Szövetsége és a Kumánia Kun - Kipcsák Társaság részvételével. A konzorcium elnöke Ficsór József, Kiskunfélegyháza polgármestere.
A világtalálkozó a külföldön élő kunokat is bevonja programjaiba. A Konzorcium a Fővédnöki tiszt betöltésére a Kazah Köztársaság Elnökét, a Magyar Köztársaság Elnökét, illetve a kazah és a magyar országgyűlések elnökeit kérte fel.
A nyitó ünnepség szeptember 12-én, Kiskunfélegyházán, a záró rendezvény szeptember 27-én, Karcagon lesz.
A Kun Világtalálkozó eseményei kiterjednek a Kis- és Nagykunság, a Jász és a Délvidék településeire. A két hét alatt számos, nagyközönséget vonzó program - tudományos konferenciák, történeti kiállítások, kiadványok bemutatása, hagyományőrző és kulturális fesztiválok, előadások emlékeznek meg a Kunok 770 évvel ezelőtt történt betelepítésének évfordulójára, és az eddigi, példa nélküli kun összefogásra.


I. Világ Kun Találkozó (www.fokk.hu)

KUNOK I. VILÁGTALÁLKOZÓJA
A KUN ÖSSZEFOGÁS KONZORCIUM MEGHÍVJA ÖNT A KUNOK I. VILÁGTALÁLKOZÓJA RENDEZVÉNYEIRE
Nyitó ünnepség Szeptember 12-én, Kiskunfélegyházán Záró rendezvény Szeptember 27-én, Karcagon A Kunok I. Világtalálkozója a Kis- és Nagykun települések helyszínein és a határon átnyúló Kun települések részvételével zajlanak KUN ÖSSZEFOGÁS Konzorcium.
A Kiskunságban és a Nagykunságban először kerül megrendezésre a Kunok I. Világtalálkozója. Előkészítésére és megszervezésére „Kun Összefogás Konzorcium” született a Bács-Kiskun Megyei és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzatok, valamint 32 Kiskun, 9 Nagykun önkormányzat, a Bács-Kiskun megyei és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzatok múzeumi szervezetei, a Kunszövetség, a Nagykun Hagyományőrző Társulás, a Kiskun Önkormányzatok Szövetsége és a Kumánia Kun - Kipcsák Társaság részvételével. A konzorcium elnöke Ficsór József, Kiskunfélegyháza polgármestere.

Kunok I. Világtalálkozója

A háromévente megrendezésre kerülő világtalálkozó célja a kun identitástudat és hagyományok megőrzése, annak ápolására és tovább fejlesztésére kifejtett tudományos, oktatási, kulturális és turisztikai célok közös megvalósítása a konzorcium tagjainak együttműködésével.
A világtalálkozó a külföldön élő kunokat is bevonja programjaiba. A Konzorcium a Fővédnöki tiszt betöltésére a Kazah Köztársaság Elnökét, a Magyar Köztársaság Elnökét, illetve a kazah és a magyar országgyűlések elnökeit kérte fel. A Kun Világtalálkozó eseményei kiterjednek a Kis- és Nagykunság, a Jász és a Délvidék településeire. A két hét alatt számos, nagyközönséget vonzó program - tudományos konferenciák, történeti kiállítások, kiadványok bemutatása, hagyományőrző és kulturális fesztiválok, előadások emlékeznek meg a Kunok 770 évvel ezelőtt történt betelepítésének évfordulójára, és az eddigi, példa nélküli kun összefogásra.


Évfordulót ünnepelnek húsvétkor a kunok (www.szentkoronaradio.hu)

Talán kevesen tudják, de a húsvét a magyarországi kunoknál külön is ünnepnek számít. A krónika szerint a kunok 1239 húsvétján, vagyis 771 esztendővel ezelőtt a Radnai-hágón át negyvenezer családdal érkeztek Magyarországra.
A korábbi évszázadok sikerrel visszavert portyái után IV. Béla fogadta be azokat a kunokat, akik Kötöny fejedelemmel az élen – a mongol Batu kán elől menekülve – vándoroltak nyugatra. A történet szerint a király maga lovagolt az érkező népcsoport elé. A letelepítést követően aztán a nomád életmódot folytató kunok többször is összetűzésbe kerültek a magyarokkal. A tatárok ellen készülő fegyveres erők meggyilkolták Kötönyt és családját, a kunok pedig fosztogatva elhagyták az ország területét.
A tartárjárást követően az újjáépítést irányító IV. Béla visszahívta a kunokat, akiket a Tiszántúl, a Duna-Tisza köze és a Dunántúl Fejér megyei síkságain telepítettek le. Az elmúlt évszázadok alatt a keresztény hitre áttérő kunok teljesen beolvadtak a magyarságba.
A hagyományokat azonban sokan, sok helyen ápolják. Négy évvel ezelőtt 2006-ban alakult meg a Kunszövetség, melynek székhelye Karcag. A 2009-es első világtalálkozón számos, nagyközönséget vonzó programot rendeztek Kiskunfélegyházától az említett Karcagig. Ötszáz kilométeres lovas túrát jártak be az egykori vándorutat jelképezve a Radnai-hágótól a karcagi kun emlékhelyig. A világtalálkozó eseményein a somogyi kunok is részt vettek, akik közel húsz fővel most saját alapszervezetet létrehozásán munkálkodnak.


Évfordulót ünnepelnek húsvétkor a kunok (www.sonline.hu)

Talán kevesen tudják, de a húsvét a magyarországi kunoknál külön is ünnepnek számít. A krónika szerint a kunok 1239 húsvétján, vagyis 771 esztendővel ezelőtt a Radnai-hágón át negyvenezer családdal érkeztek Magyarországra.
A korábbi évszázadok sikerrel visszavert portyái után IV. Béla fogadta be azokat a kunokat, akik Kötöny fejedelemmel az élen – a mongol Batu kán elől menekülve – vándoroltak nyugatra. A történet szerint a király maga lovagolt az érkező népcsoport elé. A letelepítést követően aztán a nomád életmódot folytató kunok többször is összetűzésbe kerültek a magyarokkal. A tatárok ellen készülő fegyveres erők meggyilkolták Kötönyt és családját, a kunok pedig fosztogatva elhagyták az ország területét.

Részletek>>>


Véget ért a Kunok I. Világtalálkozója (www.szentkoronaradio.hu)

Városszerte látványos hagyományőrző és kulturális programokkal, a református templomban pedig komolyzenei koncertekkel és ökumenikus istentisztelettel ért véget vasárnap Karcagon a Kunok I. Világtalálkozója.
A két hete kezdődött programsorozat Magyarországon és a határokon túl a látnivalók páratlanul gazdag palettáját vonultatta fel a kunok betelepítésének 770. évfordulója alkalmából.
A szeptember 12-én Kiskunfélegyházán megnyitott és a hét végén Karcagon befejeződött Kun Világtalálkozó eseményei kiterjedtek a Kis- és Nagykunság, a Jász és a Délvidék településeire. A két hét alatt számos vonzó program - tudományos konferenciák, történeti kiállítások, kiadványok bemutatása, hagyományőrző és kulturális fesztiválok, előadások - emlékeztetett a kunok 770 évvel ezelőtt történt betelepítésének évfordulójára, és az eddig példa nélküli kun összefogásra.
A programsorozat előrendezvényei még a tavasz folyamán, április végén elkezdődtek. Már ezek között is akadt számos érdekes, vendégcsalogató mozzanat a csipkekiállítástól a nemzetközi lovasversenyen és „buckajáráson” át egészen a Jászkun Huszárok Emlékhelyének felavatásáig. A legjelentősebb vállalkozásnak azonban talán az a 600 kilométer hosszú emléktúra bizonyult, amelyet a résztvevők lóháton tettek meg augusztus utolsó dekádjában a Radnai hágó és Karcag között.
Az események fő sodrához pedig a teljesség igénye nélkül olyan látványosságok tartoztak, mint a történelmi időket idéző kunszállási „kun szállás”- foglalás, a kun vitézek kiskunfélegyházi felvonulása és íjászversenye, a szalmából font kunsági címerek kisújszállási tárlata, a nagy- és kiskunsági kun viadalok, valamint az ópusztaszeri Kun Emlékhely és az ugyancsak számos településen felállított kunbabák felavatása.
A világtalálkozó kiterjedt Nagy Magyarország területére, így Délvidéken például szeptember 20-án Bácsfeketehegy, Bácskosútfalva, Pacsér és Piros közösen idézte meg kun emlékeit egész napos kulturális és tudományos seregszemle keretében.
Az eseményfolyam előkészítésére és megszervezésére még tavaly megalakult a Kun Összefogás Konzorcium a Bács-Kiskun és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzat, illetve 32 Kiskun és 9 Nagykun önkormányzat, a Bács-Kiskun megyei és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzatok múzeumi szervezetei, a Kunszövetség, a Nagykun Hagyományőrző Társulás, a Kiskun Önkormányzatok Szövetsége és a Kumánia Kun-Kipcsák Társaság részvételével.
A kezdeményezők szándékai szerint háromévente megrendezendő világtalálkozó célja a kun identitástudat és hagyományok megőrzése a tudomány, oktatás, kultúra és turizmus eszközeivel.


Elindultak a kunok útján(www.szoljon.hu)

A kisújszállási Néprajzi Kiállítóterem udvarán búcsúztatták a kunok betelepülésének 770 . évfordulója alkalmából a Radnai-hágóhoz induló lovasokat. - Vigyétek jó hírét kedves barátaim a Nagykunságnak, a városnak és a kunok mai leszármazottainak. Járjatok békével, szívetekben kun őseink emlékével, melyből a jövőben emlékezni tudunk - kívánta a lovasoknak Kecze István polgármester. Búcsúzósul ezt meg is ígérte a jelenlévőknek a kunok útját bejáró emléktúra vezetője - Horváth György nagykun főkapitány.
Az útra indulókat Galsi János katolikus plébános és Sípos Árpád református lelkész áldotta meg. Műsorral búcsúzott tőlük a 48-as asszonykórus, Angyal Ferenc citerás, Kiss Katinka népdalénekes, a Nagykun táncegyüttes. Útravalóval - ablakos kalács, bor, hamu, víz, kunsági föld, pogácsa, kenyér - látta el a csapatot Smuta Zsolt, Ullár Imre, Illéssy Ádám nagykunkapitány és feleségeik, a városi nyugdíjas klub és a 48-as olvasókör. A lovasok pénteken érnek a Radnai-hágóhoz, ahol emlékbeszédet Illéssy Ádám kunkapitány mond. A csapat délután elindul Óradnára, s a tervek szerint augusztus 30-án 17 órakor érkeznek Karcagra, a Kun Emlékhelyhez, ahol a Kunszövetség tagjai fogadják őket.


Konzul bizalom nélkül (www.nol.hu)

Mást mond a kazahokat képviselő Horváth László, mást mond a Külügyminisztérium Karcagon a Kunszövetség fekete lepellel takarta a városháza falán lévő, s Kazahsztán tiszteletbeli konzulátusát jelző táblát. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen így tiltakoznak Horváth László tiszteletbeli konzul "leváltása" ellen. (Megjegyezzük, a fotón is látható karcagi táblán nem a hivatalos magyar nyelvű országmegjelölést tüntetik fel, amely Kazah Köztársaság, hanem "Kazak" Köztársaságot írnak.)

Részletek>>>


A külügyminisztériumnál a kazahok tüntettek (www.fn.hu)

Tüntetést tartott Budapesten, a Külügyminisztérium előtt a tiszteletbeli kazah konzul visszahívása miatt a karcagi székhelyű Kazah-Magyar Baráti Társaság és a Kunszövetség - közölte csütörtökön az utóbbi szervezet ügyvivője.
A demonstrációra több kun településről érkeztek hagyományőrző lovasok, akiktől övezve a két társaság nevében egy, Göncz Kinga külügyminiszternek címzett petíciót adtak át Szűcs Szergej főosztályvezetőnek - mondta Kovács Sándor.

Részletek>>>


Kunjárás a Szilágyságban (www.hhrf.org)

A héten a Nagykun Nádor Bandérium és a Kunszövetség Kötöny vezérre és népére emlékezvén a kunok betelepülésének 770. évfordulóján lovas emléktúrát szervezett a kunok egykori útvonalán. Az emléktúra a kései utódok tisztelgése a kun oseik elott. A kunok a Szilágyságot feltételezhetoen a Radnai-hágótól a Kunságig vezeto útvonalukon Dés, Zsibó, Varsolc, Kraszna, Ráton, Szilágybagos, Szilágynagyfalu irányban szelhették át, s ezen településeken áthaladva mentelt át a hét közepén a lovas emlékmenet. A szilágysági településeken virágokkal, népviseletbe öltözött fiatalokkal, lovasokkal, megterített asztallal várták a kunokat.

Részletek>>>


A magyar kipcsákok Asztana tízéves évfordulóját ünneplik. (www.kazembassy.hu)

A Nagykunság fővárosában, Karcagon tudományos-gyakorlati konferenciára került sor „Sztyeppei kultúra” címmel Asztana, Kazahsztán fiatal fővárosának tízéves évfordulója alkalmából.
A rendezvényen kazah és magyar tudósok, a Magyarországi Kun Szövetség képviselői, a város közössége és a sajtó képviselői vettek részt. A konferencia a Magyar Televízió újságírói által a Nagykövetség támogatásával készített Asztanáról szóló magyar nyelvű film vetítésével vette kezdetét.
A kazah diplomaták Kazahsztán fővárosának történelméről és fejlődéséről, annak beruházási vonzerejéről, tranzitpotenciáljáról, valamint Asztana jubileuma tiszteletére kitűzött ünnepi rendezvényekről beszéltek a jelenlevőknek.
Dobos László, Karcag város alpolgármestere, beszédében a magyar kipcsákok fővárosának lakosai nevében megköszöntötte országunk vezetését és minden kazahsztánit Kazahsztán fővárosának jubileuma, Asztana tízéves évfordulója alkalmából.
Átadta a karcagiak államfőnknek szóló üdvözlő üzenetét. „Az évek során Asztana a kazahsztániak számára nemzeti eszmévé vált. Mi, a kazahok ősi nemzetsége, a kunok- kipcsákok leszármazottjai büszkék vagyunk arra, hogy Asztanát a nemzetek közössége a szellemi egyetértés és a nemzetek közötti párbeszéd fővárosaként ismeri el. A nemzet vezetője személyes sikerének tartjuk ezt. Mi a messzi Magyarországon örülünk és büszkék vagyunk Kazahsztán eredményeire. Kívánunk Önnek és történelmi hazánknak további jólétet, Asztanának, a fiatal fővárosnak pedig felvirágzást!” – szól az üzenet.
A tudományos-gyakorlati konferenciára meghívott kazahsztáni és magyarországi tudósok - mint Rausangul Mukuseva tudós, irodalomkutató, a T. Aibergenov-díj győztese, Dr. Barta Júlia néprajztudós, Dr. Somfoi Kara Dávid, a Magyar Tudományos Akadémia Néprajzi Intézetének tudományos munkatársa, Dr. Bíró András antropológus, aki a kazahok és magyarok történelmi kapcsolatát genetikai szinten tanulmányozza, és mások – előadásokat tartottak a kazah kultúráról, folklórról és néprajzról népeink történelmi és rokoni kapcsolatai felől megközelítve.
A konferencia záró szakaszában a vendégek figyelmébe ajánlottak egy Kazahsztánról szóló rövid dokumentumfilmet, melyben országunk létrejöttének legfontosabb szakaszairól, a külpolitikai és gazdasági prioritásokról, az elért sikerekről van szó. Ezenkívül fotókiállítás rendeztek „Asztana felvirágzása – Kazahsztán felemelkedése” címmel. A karcagiak a nagykövetség által kiadott magyar nyelvű Kazahsztánról szóló könyveket, valamint fővárosunkról információs-imázs termékeket vettek át.


Kunok I. Világtalálkozója Kiskunfélegyháza (www.turizmus.homokhatsag.hu)

A Kiskunságban és a Nagykunságban először kerül megrendezésre a Kunok I. Világtalálkozója. Előkészítésére és megszervezésére „Kun Összefogás Konzorcium” született a Bács-Kiskun Megyei és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzatok, valamint 32 Kiskun, 9 Nagykun önkormányzat, a Bács-Kiskun megyei és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzatok múzeumi szervezetei, a Kunszövetség, a Nagykun Hagyományőrző Társulás, a Kiskun Önkormányzatok Szövetsége és a Kumánia Kun - Kipcsák Társaság részvételével. A konzorcium elnöke Ficsór József, Kiskunfélegyháza polgármestere. A háromévente megrendezésre kerülő világtalálkozó célja a kun identitástudat és hagyományok megőrzése, annak ápolására és tovább fejlesztésére kifejtett tudományos, oktatási, kulturális és turisztikai célok közös megvalósítása a konzorcium tagjainak együttműködésével. A világtalálkozó a külföldön élő kunokat is bevonja programjaiba. Helyszínei kiterjednek a Kis- és Nagykunság, a Jász és a Délvidék településeire. A két hét alatt számos, nagyközönséget vonzó esemény: tudományos konferenciák, történeti kiállítások, kiadványok bemutatása, hagyományőrző és kulturális fesztiválok, gasztronómiai események, lovas – és történelmi íjászversenyek, népművészeti vásárok, előadások, színes és látványban gazdag programok emlékeznek meg a Kunok 770 évvel ezelőtt történt betelepítésének évfordulójára, és az eddigi, példa nélküli kun összefogásra. A világtalálkozó nyitó rendezvényének szeptember 12-én Kiskunfélegyháza ad otthont. Záró programsorozatára Karcagon kerül sor szeptember 27-én.


Véget ért a Kunok I. Világtalálkozója (www.csepelinfo.hu)

Városszerte látványos hagyományőrző és kulturális programokkal, a református templomban pedig komolyzenei koncertekkel és ökumenikus istentisztelettel ért véget vasárnap Karcagon a Kunok I. Világtalálkozója.
A két hete kezdődött programsorozat Magyarországon és a határokon túl a látnivalók páratlanul gazdag palettáját vonultatta fel a kunok betelepítésének 770. évfordulója alkalmából.

Részletek>>>